Naturalne bydgoskie wędliny od Spychalskich
Firma powstała z pasji do jedzenia. To projekt rodzinny pod przewodnictwem głównego technologa Jacka Spychalskiego, który w branży pracuje od 30 lat. Zaczynali we trójkę – rodzice i syn. Wędliny produkowali sami i sprzedawali w swoim sklepiku, także pracy było bardzo dużo. W weekendy promowali się na targach, jarmarkach. Bezpośredni kontakt z klientem miał być kluczem do sukcesu i do budowania marki.
Pomysł Państwa Spychalskich zmieniał się bardzo dynamicznie. Musieli dopasować ideę do rynku. Z początku chcieli skupić się na wyrobach z pieca – głównie szynkach oraz pasztetach. Szybko jednak okazało się, że oczekiwania klientów są większe. Rozszerzono asortyment o kiełbasy, podroby, wędzonki dojrzewające. Dziś firma Spychalskich łączy tradycyjną wędzarnię, z nowoczesnym piecem cały czas dopasowując się do potrzeb klienta.
Ironią losu jest to, że rozwój firmy zaczął się tak naprawdę od wypowiedzenia Państwu Spychalskim umowy najmu przez właściciela zakładów mięsnych, u którego na początku działalności produkowali wędliny. Byli pod ścianą i musieli szybko znaleźć nowe miejsce do pracy. „Znaleźliśmy zakład o powierzchni 75 m2. Malutki – ale do naszej dyspozycji. Było ciężko, bo doszły nam nowe obowiązki… ale i nowe możliwości. Działamy w nim do dziś i systematycznie zwiększamy naszą produkcję. Gdybyśmy cały czas działali w tamtym miejscu, na pewno nie zaszlibyśmy tak daleko” – wspomina Pan Michał Spychalski.
Obecnie J.M. Spychalscy posiadają dwa sklepy w Bydgoszczy, chcą otworzyć jeszcze jeden. Zakład jest wciąż unowocześniany. Wędliny dojrzewające – salami, szynki. To znacznie szlachetniejsze wyroby, które powoli wchodzą na nasze stoły. Systematycznie powiększana jest oferta produktów. Ostatnim hitem stało się Salami wołowo-wieprzowe z orzechami włoskimi. Właściciele starają się również edukować ludzi na temat żywności, angażują się w przeróżne akcje mające na celu promocje tradycyjnej żywności. Obecnie firma zatrudnia 4 osoby oraz kształci 1 ucznia do zawodu masarza.
Jeśli chodzi o plany na przyszłość – ma to być nadal mała firma, ale sprawniej działająca. Z lepszą infrastruktuą, zapleczem logistycznym. Produkt, który kojarzony jest z najwyższą jakością i marka, która kojarzona jest z luksusem i tradycją. Państwo Spychalscy chcą, żeby nazwisko Spychalscy kojarzyło się pozytywnie i żeby ich klienci cały czas byli zaskakiwani nowymi, lepszymi wędlinami.
Na koniec ciekawostka! Śmieszna sytuacja z historii firmy?
Podobno najlepsze rzeczy powstają przez przypadek. Kiedyś za mocno przypiekła nam się na wędzarni kiełbasa. Była pomarszczona, brzydka, choć w smaku dobra. Postanowiliśmy ją jeszcze mocniej uwędzić i ususzyć. Dziś nasza “podsuszana” jest hitem i nie nadążamy z jej produkcją.
BydgoskieMarki.pl to katalog prezentujący firmy powstałe i działające na terenie Bydgoszczy, powiatu bydgoskiego oraz województwa kujawsko-pomorskiego. Pragniemy promować nasze lokalne marki, przedstawiać sylwetki naszych rodzimych przedsiębiorców.