BydgoskieMarki - katalog firm lokalnych

Naturalne wędliny z Bydgoszczy na wielkanocnym stole!

Mar 23, 2015 dodane przez BydgoskieMarki.pl

[Głosów:11    Średnia:4.4/5]

Bydgoska starówka pięknieje z dnia na dzień. Nowe inwestycje zachęcają do spacerów i zakupów w tamtejszych sklepach i kawiarniach. Po otwarciu wielopoziomowego parkingu przy ul. Pod Blankami, drugie życie dostały ulica Długa i Batorego. To właśnie tam znajdziemy rzemieślniczy sklep ze znakomitymi wędlinami a święta tuż tuż…

jmspychalscy

Firmę J.M. Spychalscy “Specjały znad Brdy” zna już wielu bywalców okolic Starego Miasta. Jednak wciąż wiele osób w pośpiechu mija witrynę sklepu, nie wiedząc co oferuje. A warto się skusić. Estetyczny szyld, zapraszający do środka i niesamowity zapach wędzonek – to powinna być skuteczna zachęta do degustacji. Otóż to, każdego produktu można spróbować przed zakupem. Klient jest tam inaczej traktowany niż w przeciętnym sklepie mięsnym. Z ekspedientką można porozmawiać, a każdą wędlinę posmakować. Szynki, kiełbasy, pasztety – wszystko produkowane w malutkim zakładzie rodzinnym na obrzeżach Bydgoszczy. Skład wędlin, który każdy klient może przejrzeć w specjalnym zeszycie jest dość łatwy do zapamiętania. Mięso, sól, przyprawy. Zbliża się okazja by “Specjałów” spróbować.

jmspychalscy2

Święta Wielkanocne to chyba najbardziej “mięsne” dni w polskim kalendarzu. Czy ktoś sobie wyobraża niedzielne śniadanie bez wędzonej szynki i białej kiełbasy? Obiad bez żurku dosmaczonego boczkiem i jałowcową? Główny technolog p. Jacek Spychalski zachęca do powrotu do tradycyjnych smaków wędlin:

Każdego tygodnia rozpalamy ognisko w naszej wędzarni i przez 24 godziny wędzimy szynki. Tak kiedyś produkowano wędliny. Dym z olchy i buku nadaje doskonały smak i jest naturalnym konserwantem. Klient nie musi obawiać się, że dwa dni po zakupie szynka będzie nadawała się do wyrzucenia.

O kiełbasie białej mówi krótko: – Receptura jest prosta: mięso wieprzowe, trochę wody, by związać farsz oraz klasyczny zestaw przypraw: czosnek, majeranek, pieprz i gorczyca. To musi smakować dobrze.

I smakuje! Przekonajcie się sami. Zapraszamy do odwiedzenia jednego z lokalnych producentów firmy J.M Spychalscy. Sklep przy ul. Batorego 6 jest otwarty od poniedziałku do piątku w godzinach 9-18 oraz w sobotę od godziny 9 do 13.


Facebook Icon