BydgoskieMarki - katalog firm lokalnych

Czy wiesz, co jesz? O tym, dlaczego warto i gdzie kupić tradycyjne, naturalne wędliny

Paź 28, 2016 dodane przez BydgoskieMarki

wedliny bydgoszczWiększość z nas nie wyobraża sobie posiłków bez wędlin. Spożywamy je znacznie częściej niż nakazuje rozsądek i specjaliści od zdrowego żywienia. Nic dziwnego – są dostępne w każdym sklepie, stosunkowo niedrogie i smaczne. W teorii, bo rzeczywistość jest nieco inna i naprawdę smacznej, naturalnej wędliny, najczęściej nie znajdziemy w supermarkecie. Gdzie jej zatem szukać i czy rzeczywiście różni się czymś od tej z marketu? Wyjaśniamy!

Producenci tanich wędlin dostępnych w większości sklepów, by skłonić nas do zakupu, sięgają po rozmaite sztuczki. Wśród nich znajdują się m.in. chwytliwe hasła mówiące o tradycyjnej recepturze, nazwy sugerujące wieloletnie doświadczenie i rodzinne tradycje wędliniarskie (np. „szynka dziadka”, „szynka chłopska”). W rzeczywistości, wędliny te są tylko stylizowane na tradycyjne, podczas gdy pochodzą z ogromnych zakładów mięsnych. Ciemny kolor jest efektem barwników, a smak wędzenia aromatom i wzmacniaczom smaku. Ich proces produkcji w niczym nie przypomina tradycyjnego, a produkowane przez nie szynki to najczęściej produkty „szynkopodobne” o zawartości mięsa często mniejszej niż 60%. Dużo wody, barwników, aromatów i ekstraktów oto przepis na „tradycyjną” wędlinę z marketu.

jmspychalscyNa rynku wciąż jednak istnieją regionalni dostawcy wysokiej jakości wędlin – naturalnych, zdrowych i naprawdę smacznych. To niewielkie przedsiębiorstwa, które stawiają na rzemieślniczą, staranną produkcję nawiązującą do tradycji polskiej kuchni. Ich wyroby, w przeciwieństwie do tych z marketu, pozbawione są chemicznych, szkodliwych dla zdrowia ulepszaczy smaku, a zawartość mięsa nie budzi zastrzeżeń. Swój smak i aromat zawdzięczają naturalnym mieszankom przypraw i tradycyjnemu procesowi produkcji – mięso jest odpowiednio długo marynowane, peklowane i wędzone.

Wbrew pozorom, ceny naturalnych, tradycyjnych wędlin nie przyprawiają o zawroty głowy – są nieco wyższe niż wędlin przemysłowych ale za to o niebo lepsze i przede wszystkim zdrowsze! Niestety nie są to produkty powszechnie dostępne i nie znajdziemy ich w większości sklepów. Bydgoszczan, w naturalne wędliny wysokiej jakości zaopatruje firma J.M Spychalscy, która pod marką Specjały znad Brdy, proponuje pieczone szynki, wędzonki, pasztety, kiełbasy i pieczenie. Choć najczęściej sięga po rodzime, regionalne receptury, wśród jej produktów nie brakuje odrobiny egzotyki – w ofercie znajdziemy m.in. specjały według tradycji włoskich, francuskich czy hiszpańskich. W ladzie obok kiełbasy polskiej czy swojskiej znajdziemy chorizo, pieczeń po włosku czy dojrzewające salami. Jej wyroby zakupić można w dwóch sklepach: przy ulicy Solskiego 15 i Batorego 6.

Mimo, że dostępność rzemieślniczych wędlin jest wciąż problemem ich przewaga nad tymi z marketu, jest niepodważalna. Znacząca różnica tkwi przede wszystkim w ich jakości, smaku i aromacie, które sprawiają, że nie sposób im się oprzeć!

[Głosów:9    Średnia:3.8/5]

Facebook Icon